IdigItUp: reč-dve o uredniku i njegovim namerama

IdigItUp?! Ko sam ja i šta to iskopavam?

White Rabbit
White Rabbit by Sir John Tenniel

Prilično kratko ali izuzetno teško pitanje. Nije u potpunosti bio svestan njegove težine dok ga nije stavio na digitalni papir. Po obrazovanju arheolog, po prirodi namćor koji ima osećaj da uvek negde kasni, urednik na leđima nosi višegodišnje terensko iskustvo i nekoliko naučnih radova ali nije zaposlen u struci. Iz brojnih razloga trudiće se da ostane anoniman koliko je moguće u vrlom novom svetu. Svrha ovog sajta nije samopromocija.

Misli o stvaranju veb-sajta posvećenog arheologiji uredniku su se javile već tokom studija. Da je tada pokušao da ih ostvari, danas bi ovaj sajt možda slavio deseti ili petnaesti rođendan. Bilo je vremena. No, mogućnosti i prioriteti su bili drugačiji. A nedostajalo je i hrabrosti. Sada je situacija izmenjena ali vremena manjka. U međuvremenu su se u Srbiji pojavili veb-sajtovi i stranice na društvenim mrežama posvećeni arheologiji, važni za popularizaciju ove naučne discipline. U glavnom se bave prenošenjem vesti, blogovi su retkost, a nedostaje ključni deo slagalice – kritička misao.

Ambiciozno zamišljen, idigitup ima za cilj da široj čitalačkoj publici bez senzacionalizma predstavi poznate i manje poznate arheološke nalaze i otkrića, pre svega iz Srbije, ponudi kritički osvrt na knjige i izložbe posvećene arheologiji, ukaže na neke probleme i poteškoće sa kojima se arheolozi suočavaju i, na posletku, doprinese autorskim spisima u obliku bloga u skladu sa ličnim interesovanjima.

Beli zec